Samen stappen zetten in emissieloos bouwen

Om emissieloos bouwen kunnen we niet meer heen, daarvan zijn we inmiddels overtuigd. De maatschappelijke urgentie is groot. De eerste ervaringen zijn opgedaan. Wat gaat goed en wat kan beter? Wat zijn de uitdagingen? Welke mogelijkheden zie jij? 

Tijdens de workshop deelden we gezamenlijk onze ideeën. Hieronder vind je een opsomming met de 17 opgehaalde ideeën:

  1. Het werken met uitwisselbare batterijen met snelladers op de bouwplaats zelf, hierdoor worden transportbewegingen verminderd. Probeer ook binnen de keten te werken aan het standaardiseren/uniformeren van de batterijen en de snelladers.
  2. Zoek de ketensamenwerking, geef elkaar de ruimte om te ontwikkelen en deel ervaringen. Zowel de positieve als de minder positieve ervaringen zodat we van elkaar kunnen leren.
  3. Als opdrachtgever de stap maken naar duurzame aanbestedingen, beloon duurzaamheid meer en stuur minder op tijd en geld.
  4. Tijdig met opdrachtgevers in gesprek om in de verkennings- en planuitwerkingsfase laadpunten te creeëren. Betrek de partijen tijdig.
  5. Overcapaciteit zonnepanelen en windenergie beter benutten + wellicht opslaan/omzetten in vormen zoals een mobiel waterstofstation.
  6. Een langere doorlooptijd in de uitvoering om de druk op emissieloos materieel te verlagen. Meer tijd is betere benutting van emissieloos materieel. De stroom gebruiken wanneer deze piekt, dit kan betekenen dat machines/accu's overdag moeten laden en in de avond/nacht pas gebruikt kunnen worden.
  7. Neem in de eerste omgevingsscan de beschikbaarheid van potentiële energiebronnen op. Afhankelijk van de contractvorm kan de opdrachtnemer dit samen met de opdrachtgever doen, of wellicht al eerder door opdrachtgever.
  8. Het verder ontwikkelen van mobiele zon- en windparken om deze toe te kunnen passen op projecten. De mogelijkheid bekijken om aardwarmte om te zetten naar stroom en te werken met mobiele accu's. Eventueel zware accu's koppelen aan deze voorzieningen.
  9. Meerdere centrale laadpunten (laad hubs) in het land realiseren, ook voor de opslag van elektra.
  10. Het verder ontwikkelen van waterstof als brandstof voor zwaar materieel.
  11. Ook bij de productie van materialen kijken naar reductie van emissies, niet alleen in de bouwfase van een project.
  12. Energie verbruiks-/beschikbaarheidsplanning integreren in projectplanning.
  13. Als opdrachtgever meedenken in de voorzieningen ten aanzien van laadinfra, bijvoorbeeld naast bouwhubs ook laadhubs aanleggen bij uitgave van grote projecten.
  14. Ontwikkel semipermanente laadstations geschikt voor laden op de bouwlocatie, die na afloop voor een bepaalde periode achterblijven als energievoorziening voor de omgeving of ingezet worden op een andere bouwlocatie.
  15. Sturen op grote(re) meerjarige projecten om benodigde investeringen haalbaar te laten zijn.
  16. Het faciliteren van laadstations (elektra + waterstof) vanuit de opdrachtgever.
  17. Stroomleveranciers en nutsbedrijven ook vroegtijdig in de planfase betrekken, om zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande infrastructuur en daar waar nodig tijdig aanleggen van nieuwe voorzieningen.
Terug naar Vandaag Over Morgen

Andere workshops