Bij GMB Services werken dagelijks meer dan 100 collega’s, uit 8 verschillende disciplines, voor drinkwaterbedrijven, waterschappen, industriële afvalverwerkers en andere opdrachtgevers. Van oudsher waren dat vaak relatief kleine klussen. Maar Services wordt steeds vaker ingeschakeld voor grotere multidisciplinaire projecten, die vaak als bouwteam op de markt komen. Het nieuwe team Multidisciplinaire projecten gaat zich specifiek op die opdrachten richten. Collega’s Bram Gerritsen (senior projectleider en disciplineleider van het nieuwe team) en Arend Jan van de Pol (senior werkvoorbereider), vertellen hoe GMB Services hierdoor haar klanten nog beter van dienst wil zijn.
Bram: “Chargerend gezegd ontwikkelen we ons als GMB Services van een klussenbedrijf, naar een projectenbedrijf. De klussen blijven we uiteraard doen, dat is onze corebusiness, maar de grotere projecten, tussen pakweg 8 ton en 2 miljoen, met minimaal 3 disciplines, pakken wij voortaan op. Net als de bouwteams die bij GMB Services binnenkomen.”
Het team bestaat, naast Bram en Arend Jan, uit de projectleiders Jasper en Jeffrey, uitvoerder Wesley en werkvoorbereider Hein. Bram: “Niet alleen bundelen we hierdoor de kennis in dit team, maar we bieden de teamleden ook een mooi ontwikkeltraject. En collega’s kunnen, als ze dat willen, eventueel weer doorstromen naar de nog grotere klussen, bij onze Civiele clusters.”
Bram (links) en Arend Jan
Met deze aanpak bestrijkt GMB Services de gehele markt. Arend Jan: “Met dit nieuwe team richten we ons op de middelgrote projecten tot 2 miljoen. De nog grotere projecten pakken we altijd gezamenlijk op met onze collega’s van Waterkwaliteit & installaties. Met de focus die we al hadden op het servicewerk en de kleinere klussen, bieden we onze klanten hiermee een volledig pakket aan dienstverlening.”
De trend naar bouwteams is een belangrijke aanleiding voor de nieuwe werkwijze. Arend Jan: “In de markt zie je dat opdrachtgevers niet alleen de grote projecten als bouwteam doen. Ook bij ‘kleinere’ projecten wil men de kennis en ervaring van de aannemers al vroeg in het traject binnenhalen.”
Bram: “Bij andere GMB clusters werken we jaren in bouwteams en andere nieuwe samenwerkingsvormen. Arend Jan en ik hebben daar ook al de nodige ervaring opgedaan. Sowieso kunnen we altijd gebruik maken van de ervaring van onze zusterbedrijven. Dat geeft ons een voorsprong op andere multitechnische aannemers.”
De interesse in bouwteams neemt dus duidelijk toe bij opdrachtgevers. Een goede ontwikkeling, volgens Bram: “Door bijvoorbeeld vergrijzing en uitstroom, hebben opdrachtgevers niet altijd meer de benodigde technische kennis in huis. Door onze kennis in een vroeg stadium in te brengen, kunnen we samen mogelijke risico’s tackelen en de technische maakbaarheid vergroten. Zodat we tot een optimaal eindproduct komen.”
“Bouwteams geven ook veel meer werkplezier, dan projecten met de klassieke rolverdeling tussen opdrachtgevers en aannemers. Niemand vindt het leuk om tegenover elkaar te staan, dat kost alleen maar energie die je beter in het project en de samenwerking kunt steken. Gelukkig merk je daarin echt een cultuuromslag in de branche, waarbij vooral de jongere generaties opgroeien met nieuwe contractvormen. Voorheen was er vaak wantrouwen over aannemers, terwijl de huidige generaties meer willen, en durven, te samenwerken.”
Arend Jan: “Als aannemers hebben we natuurlijk ook een verantwoordelijkheid om dat vertrouwen waar te maken. Daarom willen we ook open, eerlijk en transparant zijn. Niet alleen over de keuzes die we voorstellen, maar ook over onze kosten en prijsvorming.”
Een van de strategische speerpunten bij GMB is Slimmer Werken, waarbij we continu willen verbeteren om maximale meerwaarde aan onze klanten te kunnen bieden. Ook in het team Multidisciplinaire projecten wordt hier veel aandacht aan besteed. Arend Jan: “Ons motto is ‘iedere dag een stukje beter worden’. Dat pakken we pragmatisch op, bijvoorbeeld door het te agenderen bij ons teamoverleg. Maar we halen ook ervaringen op bij de andere clusters, en we delen onze leerpunten binnen GMB Services.”
De mannen maken met hun team een vliegende start, met twee mooie projecten. Arend Jan: “Op Ameland gaan we voor Vitens een opjager ontwerpen en vervangen, een druk-opjaagstation in het plaatsje Nes. Die klus gaan we zoveel mogelijk voorbereiden vanuit onze locatie in IJhorst. In Emmen passen we, voor Waterschap Vechtstromen, de debietmeting aan op de rioolwaterzuivering. Zodat deze voldoet aan de nieuwe eisen van maximaal 2% afwijking.”
Bram: “Ik heb er veel zin in om met dit nieuwe team aan de slag te gaan. Door de kennis en ervaring van verschillende GMB-clusters te combineren, wordt één plus één echt drie. De schaalgrootte en de kennis bij GMB, plus onze praktische en pragmatische aanpak geeft ons een unieke positie in de markt v
oor multi-technische – en bouwteam projecten.”
Locatie
Hagestein-Opheusden
Opdrachtgever
Waterschap Rivierenland
Bekijk de referentie
Locatie
Zuidbroek
Opdrachtgever
Waterschap Hunze en Aa's
Bekijk de referentie