Vanaf 15 september renoveert GMB delen van het riool in Kampen en IJsselmuiden. “Voor ons is dit een thuiswedstrijd”, vertelt projectleider Bart Schoemaker: “We zitten met GMB gevestigd aan de Dieselstraat in Kampen, maar we werken door het hele land. Het mooie daarbij is dat geen dag hetzelfde is. Ook in Kampen en IJsselmuiden staan we voor unieke uitdagingen.”
Door het riool stroomt al het water dat onze huizen verlaat. Maar: de betonnen leidingen naar de waterzuivering hebben niet het eeuwige leven. Daarom biedt GMB, als marktleider op het gebied van rioolrenovaties, oplossingen voor aantasting, scheuren en slijtage. Schoemaker: “De traditionele werkwijze is door de straat open te graven en delen van het riool te vervangen, maar zo werken wij niet. Wij plaatsen van binnenuit een nieuwe dragende laag tegen de bestaande rioolwand. Dit gaat snel, zonder dat we zelf het riool in hoeven én je voorkomt meteen een hoop overlast voor de omgeving.”
Schoemaker legt uit hoe de reliningtechniek werkt. “De ronde putdeksels die je vaak op straat ziet, zijn verbonden aan het riool. Wij kunnen honderden meters riool in een keer renoveren. Dat doen we door twee van die putten open te maken en een ‘kous’, ofwel liner, van A naar B door het riool te trekken. In Kampen en IJsselmuiden werken we met glasvezelversterkte kousen. Deze plaatsen we met luchtdruk tegen de rioolwand. Vervolgens trekken we geleidelijk een uv-lichttrein door de kous. Zo hardt de kous uit. Wat je ondertussen op straat ziet zijn verschillende vrachtwagens. Een kraan trekt de kous door het riool en in de uv-wagen hebben we via videobeelden zicht op het riool en de lichttrein. We werken ook geregeld met naaldviltkousen die we uitharden met warm water. Welk type kous we gebruiken, hangt af van de lokale omstandigheden.”
Voor GMB biedt de Apeldoornsestraat in Kampen een ideale werksituatie. Schoemaker: “Hier is genoeg ruimte voor ons materieel. In IJsselmuiden hebben we grotere uitdagingen. De Grafhorsterweg is een provinciale weg die Schagen Infra opnieuw asfalteert terwijl wij ons werk doen. We stemmen ons werk dus goed met hen af.” En dan is er de Baan. Schoemaker: “Hier is een van de twee putten die we nodig hebben slecht bereikbaar. Hij ligt namelijk aan de kant van het Zoddepark, bij mensen in een tuin. Om de kous daar toch het riool in te kunnen leiden, gebruiken we een grote telekraan.”
Voor Schoemaker zijn het juist deze uitdagingen die het werk zo mooi maken. “Geen dag is gelijk, maar onze renovatieteams bestaan uit vijf mensen die goed op elkaar zijn ingespeeld en we hebben veel vrijheid in ons werk. Je kunt echt merken dat GMB een familiebedrijf is. We kijken naar elkaar om, ieders inbreng wordt gewaardeerd en ons materieel is altijd op orde. Verder zijn we vaak koploper met nieuwe technieken. Dat zie je ook bij de andere GMB-clusters, die zich meer richten op dijkverbeteringen, gemaalrenovaties, drinkwaterbedrijven, terugwinning van biogas uit zuiveringsslib en havenprojecten. We willen samen het werk maken. Met elkaar, met opdrachtgevers en met de omgeving. Zie je ons dus binnenkort aan het werk in Kampen of IJsselmuiden, kom dan gerust even kijken!”
Locatie
Dalfsen
Opdrachtgever
Waterschap Drents Overijsselse Delta
Bekijk de referentie
Locatie
Gorinchem - Waardenburg
Opdrachtgever
Waterschap Rivierenland
Bekijk de referentie