GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Spannende revisie bij BIR

10-07-2019

Bij de Biologische Industriële Reststoffenverwerking (BIR) in Lichtenvoorde hebben we een van de twee slibvergisters gereviseerd. Daar konden we echter niet zomaar mee beginnen, want de bacteriën in de tank zorgen ervoor dat de productie van biogas nog een week of drie doorgaat. In die weken mag je de tank niet openen, want het aanwezige biogas zorgt voor explosiegevaar. Helaas hadden we geen tijd om drie weken te wachten, want dan zouden we te veel inkomsten mislopen en leveranciers zouden met hun slib blijven zitten. We bedachten dus een (milieuvriendelijke) list…

“Op de afvalwaterzuivering in Lichtenvoorde werken we samen met Waterstromen aan de Biologische Industriële Reststoffenverwerking, ofwel BIR”, vertelt Marc Bennenbroek, projectleider bij GMB BioEnergie. “Met het biogas dat hier vrijkomt, wordt groene stroom opgewekt. De BIR bestaat onder andere uit twee slibvergistinkstanks, waarvan er eentje al bijna vijftien jaar in bedrijf is. Deze tank is dertien meter hoog en negen meter in doorsnee. Dagelijks gaat er 250 ton slib met allerlei afvalstoffen doorheen, maar vorig jaar ontstond ineens lekkage op de toevoerleidingen. Tijd dus om ook een kijkje te nemen aan de binnenkant van de tank.”

Al na twee dagen

“Voordat je daadwerkelijk in de slibvergister kunt kijken, moesten we de tank veiligstellen”, vertelt Antoon Peters, bedrijfsvoerder vanuit Waterstromen. “Normaal stop je de slibtoevoer en wacht je tot de biologische activiteit ophoudt. Die tijd hadden we niet en daarom hebben we samen met GMB Services een uitvoerig werkplan opgesteld. Uit eerder uitgevoerde labtesten was gebleken dat nitriet de biologische activiteit snel stopt en ook in de praktijk bleek dit te werken. Al na twee dagen konden we de tank openen.”

Revisie van de menger

“Eigenlijk was het net of je in een grot met wanden van kalk en struviet stond”, vindt Marc. Antoon: “Dit sediment hebben we laten zitten, want het zorgt nauwelijks voor een capaciteitsvermindering in de tank en bovendien is de tankwand nu beter beschermd. De menger, onze slibmixer, moest wel gereviseerd worden, maar als we hem naar onze leverancier in Zweden zouden sturen, zou dit een half jaar duren. Gelukkig kon VTS uit Doetinchem ons ook helpen.”

Veilig en snel

Binnen anderhalve week waren alle noodzakelijke revisies uitgevoerd en kon de tank weer gevuld worden met slib van de andere tank. Antoon: “Door de tank eerst te vullen met water, is lucht met zuurstof uit de tank verdreven. Hierdoor ontstond er ook nu geen explosiegevaar en inmiddels draait de deze tank weer op volle toeren.”

Lees hier de overige artikelen uit de nieuwsbrief:

Dertig jaar samenwerking met houtzagerij de witte

Ons amoiumsulfaat draagt bij aan goede oogsten

Nieuw Biofilter Zutphen

Meer licht in Tiel

Onderzoek schimmel voor betere ontwatering

 

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht