Kunnen schimmelenzymen ons helpen om slib beter te ontwateren? Dat onderzoekt onze stagiair Jimme Schuite. Jimme zit in het laatste jaar van zijn studie chemische technologie en hij lijkt iets op het spoor te zijn. In onze loods, waar we twee minicomposteringstunnels staan, heeft hij al verschillende testen uitgevoerd en hij vertelt enthousiast over de resultaten tot nu toe.
Een ontwikkeling van de laatste jaren én de aanleiding voor Jimmes onderzoek, is dat de waterschappen steeds vaker zelf hun slib al vergisten voor de productie van biogas. “Dit juichen we natuurlijk van harte toe”, zegt Jimme, “maar voor ons ontstaat er een nieuwe uitdaging. Tijdens de vergisting bij de waterschappen worden de makkelijkst omzetbare stoffen in het slib al afgebroken. Het gevolg is dat er op onze compostering minder afbraak plaatsvindt, en dus ook minder verdamping. Hierdoor is het lastiger om biogranulaat te krijgen met hoge percentages droge stof.”
Dat we overwegen om hulptroepen in te zetten in de vorm van schimmels heeft ermee te maken dat sommige schimmels enzymen aanmaken die in staat zijn om lastig afbreekbare componenten af te breken. “Slib is lastig materiaal”, zegt Jimme. “Maar onze theorie is dat een voorbehandeling met de juiste schimmelenzymen ervoor zorgt dat materiaal in de compostering makkelijker wordt omgezet. Onze partner Mycelco helpt bij het opkweken van schimmels en Syntraal heeft een reactor gemaakt om enzymen te oogsten uit de schimmel.”
In de loods waar Jimme zijn testen uitvoert staan twee kleine testcomposteringstunnels met elk ruimte voor zo’n zeventig kilo slib. “Deze tunnel vul ik met voorbehandeld slib”, wijst hij. “De andere tunnel bevat onbehandeld slib. Van de vijf runs die ik heb gedaan, zagen we alleen tijdens de eerste run een significant verschil. Er was maar liefst 25 procent meer organische stof afgebroken dan in de andere tunnel. Binnenkort start ik met de laatste run. Dan test ik nog een keer met het enzymwater van de eerste run. Dat wordt de dubbelcheck.”
Als tijdens de volgende run weer blijkt dat voorbehandeling met het enzymwater werkt, gaan we kijken wat er voor nodig is om deze werkwijze op grote schaal toe te passen. Jimme: “Ik ben natuurlijk enorm benieuwd of deze voorbehandeling er gaat komen. Het mooie aan deze methode vind ik dat hij helemaal biologisch is. Dat past bij de duurzame manier van werken van GMB BioEnergie.”
Dertig jaar samenwerking met houtzagerij de witte
Ons amoiumsulfaat draagt bij aan goede oogsten
Nieuw Biofilter Zutphen
Meer licht in Tiel
Spannende revisie bij BIR
Locatie
Maasvlakte II
Opdrachtgever
APM Terminals
Bekijk de referentie
Locatie
Zuid-Willemsvaart Brabant
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat Noord-Nederland
Bekijk de referentie