In Zutphen vervangen we het biofilter. Dit doen we omdat het huidige filtergebouw, waarin de proceslucht wordt gezuiverd, aan het einde van zijn levensduur is. Minstens zo belangrijk is echter dat we op termijn de capaciteit van het filter willen vergroten. Zo blijven we binnen de normen die de provincie stelt én brengen we mogelijke geuroverlast voor de omgeving zoveel mogelijk terug.
“Voordat de proceslucht uit onze composteringstunnels via de schoorsteen onze fabriek verlaat, gaat het eerst door diverse filters”, vertelt Frank te Brake als projectleider vanuit GMB BioEnergie. “Allereerst gaat de lucht door een zure wasser. Deze haalt ammoniak uit de lucht en dat scheelt al een hoop in de geuruitstoot. Na te zijn afgekoeld tot ongeveer vijfendertig graden, gaat de lucht door het biofilter. Dit filter, direct voor de schoorsteen, bevat een specifiek soort dennenschors uit Zuid-Europa. De proceslucht wordt van onderuit door het filter geblazen. Door tegelijkertijd vocht op het schors te druppelen breken miljarden onzichtbare bacteriën in het schors de vervuilingen af. Dankzij hun eetlust wordt de resterende geur grotendeels verwijderd.”
Dat het biofilter toe is aan vernieuwing, komt doordat de hoge zuurgraad van de lucht de binnenkant van het biofiltergebouw heeft aangetast. Frank: “Het nieuwe biofilter, dat we samen met GMB Waterkwaliteit & installaties ontwerpen en bouwen, komt in de huidige slibopslaghallen. Onze schoorsteen, die op het huidige filtergebouw staat, wordt ook verplaatst. De ambitie is om het filter volgend jaar in gebruik te nemen. De vergunningaanvragen zijn inmiddels ingediend bij Provincie Gelderland.”
“Om het nieuwe filtergebouw te beschermen tegen de hoge zuurgraad van de lucht”, legt Frank uit, “bouwen we het nieuwe filter op een folie. Deze folie dekt de bestaande betonnen vloer af. De schorslagen, die samen het filter vormen, komen te liggen op een systeem van plastic kratten van gerecycleerd materiaal. Zo kan het beton niet aangetast worden en gaat het filter langer mee. Alleen het schors is elke drie jaar aan vervanging toe.”
Dertig jaar samenwerking met houtzagerij De Witte
Ons amoiumsulfaat draagt bij aan goede oogsten
Meer licht in Tiel
Onderzoek schimmel voor betere ontwatering
Spannende revisie bij BIR
Locatie
Krimpen aan de IJssel
Opdrachtgever
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpernerwaard
Bekijk de referentie
Locatie
Hagestein-Opheusden
Opdrachtgever
Waterschap Rivierenland
Bekijk de referentie