GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Dertig jaar samenwerking met Houtzagerij de Witte

10-07-2019

Dit jaar vieren we een jubileum in de bijzondere samenwerking met Houtzagerij de Witte uit Staphorst. Roel de Witte senior herinnert zich nog precies hoe het begon: “Het was dertig jaar geleden. Ik was buiten aan het werk met de hydraulische hakker en ineens zag ik twee heren van GMB. Strak in pak stonden ze te likkebaarden bij ons werk.” Arend van de Pol, destijds directeur van GMB BioEnergie weet het ook nog. “We zochten het ideale hout voor onze compostering”, zegt hij. “De Witte is die gaan maken uit resthout en dat doen ze nog steeds.”

“Het is vijfendertig jaar geleden dat we in Zutphen begonnen met het composteren van zuiveringsslib”, vertelt Arend van de Pol. “We waren er toen al achter dat je voor een goede compostering houtsnippers door het slib moet mengen, maar we wilden betere resultaten. Om erachter te komen hoe je slib het beste op een biologische manier droogt, hebben we zelfs meerdere studiereizen naar Amerika gemaakt. We leerden onder andere dat je beter in een gesloten hal kunt composteren dan in de open lucht, zoals wij toen nog deden. Ook kwamen we erachter dat je veel grover hout moest gebruiken, houtklosjes. Dan komt er meer lucht in de massa en verdampt er meer water. Vijf jaar later stapten we over van de gesloten hal naar gesloten tunnels.”

De hele boom gebruiken

“Houtzagerij De Witte is een landelijke toeleverancier van de palletindustrie”, vertelt Roel de Witte senior. “Bomen die bij ons binnenkomen gaan eerst naar de ontschorser. Daarna sorteren we ze op lengte en dikte. In de houtzagerij gebruiken we voor elk product de meest geschikte boom. De binnenste gedeeltes gaan naar de palletindustrie, overblijvend hout dat aan drie zijden goed is, wordt als stophout gebruikt in de beton- en metaalindustrie, schors gaat naar een energiecentrale, zaagsel gaat naar de boeren en de rest gaat naar GMB BioEnergie. Elke boom wordt dus van begin tot eind goed gebruikt en er blijft geen afval over.”

Ideale klos gezocht

Arend vond het ideaal: “We kregen geregeld houtmateriaal vanuit de omgeving, maar er was geen continuïteit totdat we bij De Witte kwamen. We zochten echt de ideale houtklos. Die was bij voorkeur tien bij tien of tien bij twintig centimeter. Verder moest het hout gekneusd en gebutst zijn. Dankzij die inkepingen kan er nog meer lucht bewegen door het slibcompost mengsel.”

Hydraulische hakker

Roel lacht als hij eraan terugdenkt: “Het was nogal wat uitzoekwerk om alles voor elkaar te krijgen! Na een jaar sleutelen hadden we een machine gemaakt die het product kon maken waar GMB tevreden mee was. Later heeft een andere partij nog weleens gevraagd naar de bouwtekening, maar die konden we niet geven. Ik zei: “We hebben geen tekening, we hebben hem gewoon gebouwd.” Zo ging dat in die tijd. Tegenwoordig zit de productie van de houtklosjes gewoon opgenomen in de zaaglijn. Dat is efficiënter.”

Continuïteit in beide familiebedrijven

Inmiddels is Arend al dertien jaar met pensioen. Hij heeft het stokje overgedragen aan de huidige directeur Gerrit Jan van de Pol. Ook Houtzagerij De Witte is een familiebedrijf Roel de Witte junior runt het bedrijf al voor een groot deel. Roel senior: “Er komt een moment dat ook ik het stokje overdraag, maar ik hoop dat GMB en De Witte daarna nog tot in lengte van jaren zaken doen. We hechten veel waarde aan een persoonlijke manier van zaken doen en het loopt gewoon goed van beide kanten.”

Lees hier de overige artikelen uit de nieuwsbrief:

Ons amoiumsulfaat draagt bij aan goede oogsten

Nieuw Biofilter Zutphen

Meer licht in Tiel

Onderzoek schimmel voor betere ontwatering

Spannende revisie bij BIR

 

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht